Een jaar of tien geleden begon ik te fotograferen. Mijn eerste foto’s waren een redelijk getrouwe weergave van de werkelijkheid.

Met de macrolens ging er een andere wereld voor mij open en zag ik facetten die ik eerder niet waarnam. Insecten, libellen en paddenstoelen  kwamen regelmatig voor mijn lens en kon ik met de macrolens een eigen gezicht geven.

 

Ik ging wat spelen met de werkelijkheid. Ik ontdekte dat ik, door foto’s te maken van ‘gewone’ natuurverschijnselen een beeld kon vastleggen dat diezelfde werkelijkheid een andere betekenis gaf.

 

De elementen wind en water spelen een grote rol in mijn fotografie. Water leeft en verrast, het bevriest, weerspiegelt, heeft diepte en is doorzichtig. Uit het spel tussen wind en water ontstaan patronen en lijnen en ik hou ervan om uit dit spel foto’s te maken met een abstract karakter.

Belangrijk daarbij is dat de abstractie nog wel in verbinding blijft met de levende natuur.

 

Net als water en wind hebben ook bomen en planten hun eigen lijnen en patronen en maken ze van hun omgeving een contrastrijk geheel. De ontstane energie maak ik soms extra zichtbaar met technieken als high key of meervoudige belichting.

Ik creëer zo een nieuwe werkelijkheid: de mijne!

 

 

Marieke van der Doef

 

update september 2019

 

 

 Camera:  Canon EOS 6D Mark II

   Canon EOS 70D 

   Canon EOS 80D 

Lenzen:     Canon Macro EF 100 mm 1:2.8 L IS USM

                Canon EF 70-200 mm 1:4 L USM

                Canon EFS 18-135 mm IS

                Canon EFS 10-18 mm IS